Een warmtepomp profiteert van gratis omgevingsenergie

Warmtepompen zorgen voor milieuvriendelijke verwarming en warm water door de energie uit de omgevingslucht of bodem te halen. Door middel van een compressor en warmtewisselaar wordt de warmte uit de bron (lucht of water) gehaald en afgegeven aan lucht of water waarmee verwarmd wordt. Warmte pompen zijn het meest rendabel bij lagetemperatuursverwarming zoals vloerverwarming.

Een warmtepomp heeft een zeer hoog rendement. Dit rendement wordt ook wel het Coefficient Of Performance (COP) genoemd. Omdat een warmtepomp meer energie levert dan hij zelf verbruikt, is de COP vaak groter dan 100%. Het is zelfs mogelijk om met een warmtepomp een COP te halen van 400%. Dit betekent dus dat de warmtepomp voor elke gebruikte kWh er 4 kWh produceert.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende warmtepompen:

Lucht – Lucht
De warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en blaast deze naar binnen. Bijkomend voordeel is dat deze units zijn vaak ook omgekeerd te gebruiken zijn: namelijk als airco. Deze warmtepompen zijn relatief goedkoper maar het rendement is ook minder wanneer de buitentemperatuur laag is. En dat is vaak juist het moment dat er verwarmd moet worden.

Lucht – water
Hierbij wordt de warmte uit de buitenlucht of bijvoorbeeld uit de afgezogen warme binnenlucht door de mechanische ventilatie afgegeven aan een vloeistof, bijvoorbeeld vloerverwarming. Omdat een vloerverwarming maar tot een relatief lage temperatuur verwarmd hoeft te worden, levert dit een hoog rendement op. Zomers kan deze manier ook gebruikt worden om de ruimte duurzaam te koelen.

Water – water
Bij een warmtepomp water – water wordt warmte met een open of gesloten circuit uit grondwater of oppervlaktewater gehaald. Het water heeft een constante temperatuur en wordt in de warmtepomp opgewaardeerd naar verwarmingswater voor in de vloerverwarming of eventueel tapwater.

Zwolsman in thuis in alle genoemde soorten warmtepompen en kan u adviseren over wat voor u de beste oplossing is.

Contact  Onze vestigingen

  Totaal Installatie Groep B.V.

  TI Zwolsman B.V.

  TI van de Kamp B.V.

  Contact

  We zijn er momenteel niet. Maar u kunt ons een e-mail sturen en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.