Een warmtepomp profiteert van gratis omgevingsenergie

Een warmtepomp is een duurzaam, elektrisch alternatief voor de cv-ketel. De warmtepomp onttrekt warmte of koude uit de bodem, de buitenlucht, uit zonnecollectoren op het dak of uit oppervlaktewater. Met hulp van een compressor en warmtewisselaar zorgt het toestel voor een opwaardering van de energie uit de bron (lucht of water) en geeft deze af in de vorm van warmte of koude aan het afgiftesysteem in het pand. Warmtepompen zijn het meest rendabel bij een afgiftesysteem met lage temperaturen zoals vloerverwarming of convectoren.

Een warmtepomp heeft een zeer hoog rendement. Dit rendement wordt ook wel het Coëfficiënt Of Performance (COP) genoemd. Omdat een warmtepomp meer energie levert dan hij verbruikt, is de COP vaak groter dan 100%. In veel gevallen is het zelfs mogelijk om met een warmtepomp een COP van 400% te halen (COP=4). Dit betekent dat de warmtepomp voor elke kWh die hij aan elektriciteit verbruikt, 4 kWh aan energie (warmte of koude) produceert. Er zijn drie verschillende soorten warmtepompen: de lucht/lucht-warmtepomp, de lucht/water-warmtepomp en de water/water-warmtepomp.

Lucht/lucht-warmtepomp
De lucht/lucht-warmtepomp haalt de warmte of koude uit de buitenlucht en blaast deze via opgewarmde of gekoelde lucht de leefruimte in. Bijkomend voordeel is dat deze units vaak ook twee kanten op te gebruiken zijn, dus ook als airco. Deze warmtepompen zijn relatief goedkoper dan andere soorten warmtepompen, maar het rendement is ook minder zodra de buitentemperatuur lager is. Terwijl dat vaak het moment is dat je in een ruimte veel verwarming nodig hebt.

Lucht/water-warmtepomp
Deze warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht of uit het ventilatiesysteem waar het de warmte in afgezogen binnenlucht benut (warmteterugwinning). Het systeem geeft die warmte vervolgens af aan een vloeistof – meestal water – waarmee bijvoorbeeld de vloerverwarming of convectoren worden gevoed. Omdat vloerverwarming maar tot een relatief lage temperatuur hoeft te worden verwarmd, levert dit een hoog rendement op. Zomers kan deze installatie ook omgekeerd ingezet worden voor het passief koelen van de ruimte.

Water/water-warmtepomp
Een water-waterwarmtepomp haalt zijn energie uit een open of een gesloten circuit in de bodem, een kanaal of een meer. Deze warmtepomp benut dus de warmte of koude die aanwezig is in de bodem, het grondwater of het oppervlaktewater. Grote voordeel is dat het water in de bodem en, tot op zekere hoogte, het oppervlaktewater, een constante temperatuur heeft. De warmtepomp zorgt voor het opwaarderen van die watertemperatuur tot een temperatuur waarbij het geschikt is als verwarmingswater voor vloerverwarming of voor gebruik als tapwater.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die met de cv-ketel samenwerkt. Daardoor verbruik je veel minder aardgas. De warmtepomp werkt op stroom en haalt warmte uit de buitenlucht of de afgezogen ventilatielucht, waarmee hij de woning en het warme tapwater opwarmt. Zo kun je op de meeste dagen in het jaar alleen met de warmtepomp de woning op temperatuur houden. Alleen op hele koude dagen of voor het opwarmen van veel warm tapwater springt de cv-ketel bij.

De vakmensen van Totaal Installatie Groep zijn thuis in het ontwerp, het installeren en het onderhouden en beheren van alle genoemde soorten warmtepompsystemen. Wij adviseren u graag over de beste oplossing voor uw specifieke situatie.

Contact



    Onze vestigingen

    Totaal Installatie Groep B.V.

    TI Zwolsman B.V.

    TI van de Kamp B.V.

    Contact

    We zijn er momenteel niet. Maar u kunt ons een e-mail sturen en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.